Vöröslencse püré
60 gramm
aszalt sárgabarack
100 gramm mogyoró
hagyma (a sima is jó)
1 piros
csili
40 gramm
bacon szalonna
40 gramm
répa
6-7 ek olíva
olaj
200 gramm vöröslencse
1 babérlevél
500 ml
zöldséglé (kockából vagy delikát)
2 ek
fehérboros balzsamecet
só, bors
Imádom ezt a receptet, finom füstös a bacon-től, édes a sárgabaracktól, amit a balzsamecet egészít ki, a csili pedig megkoronázza azt. A vöröslencse nagyon hamar megfő, ízre is kicsit más, mint a hagyományos fajta.
A csili felét kimagozom és apróra vágom. A hagymát szintén apróra várom, a répát valamivel nagyobbra, feldarabolom az aszalt sárgabarackot is.
3-4 ek olíva olajon egy jó tapadásmentes lábasban összepirítom az eddig előkészített hozzávalókat a darabolt baconnel együtt. Ha kapott kis színt, hozzáadom a vöröslencsét is és még 1 percig együtt pirítom, majd felöntöm a zöldséglével és megszórom frissen őrölt borssal, hozzáadom a babérlevelet. Lefedve, lassú tűzön kb 10 percig főzöm. Ellenőrzöm, hogy a lencse megfőtt-e és ha igen, hozzáadom az ecetet is és leveszem a tűzről. Kiveszem a babérlevelet. Kb a mennyiség felét pürésítem, hogy maradjon benne egész darab is, de finom krémes legyen. Párolt basmati rizzsel és sült csirkével tálalom.
Rizs: 1 bögre basmati rizst kimérek, félreteszem. Egy tapadásmentes lábasban felteszek 2 bögre vizet főni. Ha felforrt, beízesítem (simán só, vagy delikát, vagy húsleves kocka, fagyasztott zöldségkeverék, petrezselyemzöld stb....). Hozzáadom a rizst, és lassú tűzön kb 10 percig főzöm lefedve. Közben néhányszor megkavarom. Ha nagyjából beitta a vizet, leveszem a tűzről és még 10 percig lefedve hagyom a gőzben. A rizs így gurulós, de nem fullasztós.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése